Tutorial scherpe foto's maken met hoge iso zonder ruis - fotograferen, apeldoorn, glamourkidz, kinderfotografie

woensdag 24 april 2013

Fotograferen met natuurlijk licht. En het liefste met beperkt licht. Dat is het liefste wat ik doe. Het beperkte licht geeft mij namelijk de ruimte en vrijheid om met het licht te spelen. Hierdoor kan ik prachtige schaduwen toevoegen aan mijn foto's en ze precies toevoegen waar ik het wil.
Deze manier van fotograferen vraagt wel het één en ander van je. Zo moet je weten wat de soorten licht doen en welke er zijn, en natuurlijk welke instellingen je moet gebruiken om toch scherpe foto's te krijgen bij hoge ISO's. Uiteraard is een camera die hoge ISO's aan kan ook wel erg handig. En natuurlijk lichtsterke lenzen. Dit is de reden dat ik uitsluitend met Primes fotografeer.

Primelenzen zijn lenzen met een vaste brandpuntafstand. Je kunt hier dus niet mee in- of uitzoomen. Hiervoor gebruik ik mijn "walking zoom". Ik loop dus naar voren of naar achteren om het juiste beeld te krijgen.
Primes zijn altijd lichtsterker dan zoomlenzen waardoor je beter onder lastige omstandigheden kunt fotograferen. Mijn meeste lichtsterke lens heeft een diafragma van F/1.2. Dus ideaal voor in het donker fotograferen.

Maar natuurlijk komt er nog meer bij kijken. En ik kan er ook heel veel over zeggen of laten zien, maar in deze post wil ik mij beperken tot iets wat echt cruciaal is voor een scherpe foto zonder ruis. Iets wat vaak verward wordt met ruis. Dit is namelijk bewegingsonscherpte!

Tijdens mijn workshop krijg ik vaak cursisten die met de camera op diafragmavoorkeuze fotograferen. Dit is de A of de AV knop op je camera. "Zo krijg ik mooie wazige achtergronden" of "Dan is mijn lens op zijn lichtsterkst", is iets wat ik regelmatig waar. Dat klopt inderdaad maar..... hier zit één heel groot nadeel aan! Je camera bepaalt dan namelijk zelf de sluitertijd en dat kan cruciaal zijn voor bewegingsonscherpte. En dat wordt vaak aangezien voor ruis! Uiteraard leer ik ze tijdens mijn workshops om volledig manueel te schieten om zo de controle over je camera te houden en het gewenste resultaat te behalen. Dus het eerste wat moet gebeuren is "van de AV of A stand af!"
Licht verandert namelijk continue. Een klein wolkje voor de zon kan al grote verschillen in je sluitertijd teweeg brengen en deze omlaag gooien als je in diafragmavoorkeur fotografeert! En hierdoor krijg je dus onscherpe of bewogen foto's. Wel een wazige achtergrond maar die wordt dan wel heel erg wazig.
"Ja, maar bij buiten fotograferen maakt dit toch niet uit?" hoor ik vaak. Jawel, dat maakt wel uit. Als je ook maar iets onder de bomen of in de schaduw gaat staan, heb je te maken met ander, dus minder licht!
Helemaal als je kinderen fotografeert is het heel belangrijk om een snelle sluitertijd te hanteren.
Ik fotografeer practisch nooit onder de 1/250 ss. Dan doe ik liever mijn ISO omhoog.
Dus een groot diafragma (F/2.0 of lager), 1/250 ss en daarop de ISO aangepast is mijn recept om bewegingsonscherpte te vermijden. Zo kun je dus onder de meest lastige omstandigheden toch een scherpe foto krijgen.

Daarnaast is het erg belangrijk waar je op focussed en je de lichtmeting op afstelt. Begint het al te duizelen? Het klinkt moeilijker dan dat het is. In elk geval is het belangrijk dat je, als je portretten maakt, altijd ervoor zorgt dat de ogen scherp zijn en dus daarop focussed. En natuurlijk zou het fijn zijn als er een mooi lichtje in de ogen zichtbaar is. Dit zijn de sterretjes van de ziel en als er geen lichtje in de ogen zichtbaar is, dan gaat bij mij deze foto onherroepelijk de prullenbak in ;)

Hieronder geef ik je graag wat voorbeelden die ik onder "lastige omstandigheden" gemaakt heb met een hoge ISO. De ISO-waardes die ik gebruikt heb gaan van 3200 tot 12.8000. Behoorlijk hoog dus!
En daarmee wil ik je uiteraard graag aanmoedigen je camera te pakken en je mooie momenten vast te leggen. Onder de foto's kun je de ISO waarden lezen.

Wil je meer weten? Dan ben je uiteraard van harte welkom voor het volgen van een workshop waarin ik je deze technieken en nog veel meer, van harte uitleg!

hoge iso ruis fotograaf apeldoorn workshop fotograaf
ISO 12800 F/ 2.8 het licht is hier bijna weg.
hoge iso ruis fotograaf apeldoorn workshop fotograaf
ISO 5000 - F 1.4 - ss 1/250 (12 uur s-nachts tijdens de jaarwisseling)
hoge iso ruis fotograaf apeldoorn workshop fotograaf concertfotografie basgitaar
ISO 3200 F/1.4 (concertfotografie)
hoge iso ruis fotograaf apeldoorn workshop fotograaf
ISO 8000 (backlight van 1 leeslampje)
hoge iso ruis fotograaf apeldoorn workshop fotograaf
ISO 6400 ss 1/200 (Lensbaby, alleen de lamp boven de eettafel brandt.)
hoge iso ruis fotograaf apeldoorn workshop fotograaf concertfotografie basgitaar
ISO 3200 (Concertfotografie)
hoge iso ruis fotograaf apeldoorn workshop fotograaf hoofdtelefoon lensbaby
ISO 3200 (lensbaby, extra ruis toegevoegd in Photoshop voor een vintage effect)
Een reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne