5 tips voor fine art portretfoto's met natuurlijk licht

zondag 5 maart 2023 Apeldoorn, Nederland

 

Dromerige portretfoto van een meisje met gitaar en  hond tijdens zonsondergang door natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn
Canon R5 + RF 70-200mm F/2.8

“Hoe maak je die dromerige portretfoto’s met een wazige achtergrond?” is een vraag die ik vraag te horen krijg. Nou, eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Wat vooral belangrijk is, is dat je jezelf niet laat belemmeren door wat "hoort." Natuurlijk is het wel handig als je weet hoe je camera werkt en wat de "basisregels" zijn. Maar regels zijn er ook om van af te wijken. En juist dan kan er iets verrassends ontstaan. Daarom geef ik je graag 5 simpele tips die je meteen kunt toepassen tijdens je volgende shoot. En zo leg jij straks ook de “magie” vast in je foto’s.  

Oh ja, vergeet na het lezen van de 5 tips vooral niet om door te scrollen. Want daar heb ik misschien nog wel een hele leuke tip voor je ;)


“Let’s create some magic”Tip 1: Zoek een goede locatie

Kies voor een locatie die je doet wegdromen en die past bij het plaatje in je hoofd dat je wilt vastleggen. Je hoeft echt niet op zoek te gaan naar een verlaten kasteel of een afgelegen magisch bos (tenzij je toevallig één van deze locatie bij de hand hebt), maar ga op zoek naar plekjes met zachte texturen zoals een bospad, park, een bloemenveld of het strand of water. 


Canon portret van een blond meisje tussen de groene varens door natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn
Canon EOS R5 + RF 70-200mm F/2.8


Tip 2: Wacht op het juiste moment

Timing is alles als het gaat om dromerige portretfoto's. Het mooiste moment om te fotograferen is tijdens het gouden uur (een uur na zonsopgang of voor zonsondergang). Hiermee krijg je dat warme en zachte licht met lange schaduwen die je foto's diepte en dimensie geven. 


Tip 3: Gebruik de juiste instellingen

Een perfecte dromerige foto krijg je o.a. door het gebruiken van de juiste camerainstellingen. Zorg dat je een groot diafragma gebruikt (laag f-getal) om die wazige, onscherpe achtergrond te creëren die het onderwerp van je foto af laat spatten, Verhoog ook de sluitertijd om je onderwerp scherp te krijgen. Met een te lange sluitertijd kun je namelijk bewegingsonscherpte krijgen. 


Tip 4: Laat je creativiteit de vrije loop

Eén van mijn favoriete Quotes is van Picasso: “Learn the rules like a professional so you can break them like an artist!”  En dat is wat het verschil maakt tussen een kiekje en een kustwerk. Dromerige fine art foto's vragen erom dat je buiten de lijntjes kleurt en creatief wordt met o.a. je compositie. Verander van hoek, speel met de belichting, breng het onderwerp dichtbij en laat de achtergrond in de waas verdwijnen. Het is jouw creativiteit en idee wat je vast gaat leggen. Dus niets is onmogelijk. Door te spelen met verschillende technieken maak je jouw eigen droomwereld.


fine art Canon portret van een baby in een herfstbos door natuurlijk licht fotograaf en workshop Willie Kers
Canon Eos R5 + EF 135mm F/2.0

Tip 5: Let op de kleine details

Last but not least, let op de kleine details die jouw foto helemaal af maakt. Denk aan accessoires zoals een bloemenkrans, leuke hoed of sjaal om extra textuur toe te voegen. Of laat de wind door het haar van het model waaien om de foto nog dromeriger te maken. Kleine details maken het verschil tussen een goede en fantastische foto.


Conclusie

Het maken van dromerige foto’s is leuk en uitdagend. Verzeker jezelf van een perfecte locatie, wacht op het juiste moment, gebruik de juiste instellingen, laat je creativiteit de vrije loop en vergeet niet om op de kleine details te letten. Nog een leuke tip!

Natuurlijk hoop ik dat je wat met deze tips kunt. Maar als je bent geïnspireerd en nog veel meer wilt weten over Dromerige Fine Art fotografie dan heb ik iets leuks voor je:


Op 12 mei start namelijk een nieuwe ronde van de 8 weekse online cursus die helemaal draait om dromerige fine art fotografie in de buitenlucht. In deze cursus leer je niet alleen de fotografietechnieken die je nodig hebt, maar we gaan ook uitgebreid aan de slag met Photoshop en Lightroom om je foto's nog mooier te maken. Elke week hebben we een interactieve zoomsessie waarin we samen aan de slag gaan met de opdrachten en al je vragen beantwoorden. En als bonus krijg je een gratis Ebook en toegang tot heel veel extra lesmateriaal, modules, video’s, tutorials en pdf’s.


Meer informatie over deze supergave, creatieve en uitdagende workshop kun je vinden via de onderstaande link:


 CURSUS DROMERIGE FINE  ART FOTOGRAFIE
Dromerige portret van een meisje in een bloemenveld door natuurlijk licht fotografie en workshop Willie Kers uit Apeldoorn
Canon EOS R5 + EF 135mm F/2.0
“It's time to unleash your Inner Artist"


Een reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne