Tips voor jurken, props en fotoachtergronden

maandag 5 december 2022

Portret van een moeder in zonsondergang tijdens de workshop magie van het licht door fotograaf willie kers uit apeldoorn

Als fotograaf valt het mij op dat fotografie-gerelateerde producten soms best prijzig zijn. Nu maakt het mij niet zoveel uit als het iets is wat ook echt zijn prijs waard is. Maar als het gaat om, met name props, achtergronden & jurken, kan het wat mij betreft ook veel goedkoper. Een foto is namelijk een plat 2D beeld. En in het daadwerkelijke resultaat zie je er ook niet zoveel verschil in. Natuurlijk gaat het niet alleen om kwaliteit maar ook om gebruiksgemak. Want dat is natuurlijk ook wat waard. En ik moet bekennen dat ik ook best wel wat duurdere jurken en achtergronden heb aangeschaft. Maar wat mij betreft kan het in sommige gevallen best wel goedkoper voor vrijwel dezelfde (of soms zelfs betere) kwaliteit of gebruiksgemak. En de kosten die ik daarmee bespaar kan ik dan weer besteden aan leukere dingen zoals dagjes uit met mijn gezin of lekker ergens lunchen. En ik denk dat jij er misschien wel net zo over denkt, toch? Want alles is toch al duur genoeg.

Om je een beetje op weg te helpen deel ik graag mijn favoriete winkels met je. De shops waar ik (vooral online) mijn jurken en/of achtergronden vandaan haal. 

JURKEN
Amazon.nl - Mijn "place to be" als het om sprookjesachtige jurken gaat. Zowel voor kinderen als volwassenen of a.s. moeders. het is gewoon een kwestie van de juiste zoektermen in de zoekbalk in te geven zoals "galajurk kind, bruidsmeisjes jurk, fotoshoot jurk, enz." Vanzelf komen dan prachtig jurken naar voren. Als je goed zoekt, heb je tussen de 20- en 30 euro de mooiste jurken van echt goede kwaliteit in allerlei maten. En geloof mij, de jurken kunnen echt tegen een stootje. Want ik laat kinderen flink spelen en rennen door de heide in de jurken. 

Portret van een meisje in een bruidsjurk in het bos tijdens een fotoshoot door natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn
Ben je zelf handig? Dan kun je ook online of bij de stoffenwinkel of op de markt een rol tule halen. En daarnaast een breed stuk kledingelastiek. Knip vervolgens de tule in lange repen en knoop ze als een lus aan het elastiek. En voilà... je hebt je eigen dromerige tule rok. Een leuke top erbij en klaar ben je. 

foto van een blond meisje met krullend met een sprookjesjurk en poppenwagen in het bos door natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn workshop

Kijk ook vooral eens rond in een Kringloopwinkel. Daar hebben ze soms prachtige (bruids)jurken. Misschien niet in de goede kleur maar daar weet o.a. Kruidvat of Etos wel raad mee. Zij verkopen namelijk kledingverf voor in de wasmachine. Gewoon de aanwijzingen op de verpakking volgen en een uurtje later heb je de jurk omgetoverd in de perfecte jurk voor een fotoshoot in een nog mooiere kleur.

portrait of a mother and child in an autumn forest by Dutch natural light photographer Willie Kers

Heb je een leuk wit jurkje gescoord bij Zara, H&M of in de uitverkoop? Week het dan even in een pan met thee. Dan krijgt het een prachtige vintage crème kleur. Perfect voor jouw fotoshoot. Een handleiding hiervoor vind je op Google.

kinderportret van een meisje met een beer in zonlicht door natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn Workshop opleiding


ACHTERGRONDEN
De mooiste achtergrond zie ik als ik door mijn raam naar buiten kijk. De wereld is mijn studio. En als fotograaf bof ik enorm met zo'n prachtige "achtertuin." Want ik woon midden op de Hoge Veluwe. Maar je hebt heus niet altijd een bos- of heiderijk gebied nodig. Als je goed kijkt, en je weet hoe het licht werkt, dan kun je overal mooie foto's maken. Zelfs aan de rand van een fietspad of tussen de huizen.
Fotografeer je binnen? Of op locatie bij mensen thuis? Dan is het handig als je een mooie achtergrond bij de hand hebt. Alleen niet zo'n uitgebreide set met allerlei statieven die je moet opbouwen en afbreken. En eigenlijk altijd te groot is voor de de ruimte waar je fotografeert. Ook zonde van je tijd trouwens om dit op te bouwen. Die tijd had je ook kunnen besteden aan het drinken van een lekkere kop thee of koffie! Mijn favoriete Setup hiervoor is een "inklapbare achtergrond." Je weet wel, zo'n onhandig ding die je opvouwt zoals een reflectiescherm. Alleen dan 3x zo groot. In het begin lag ik zelf vaker in de kreukels onder het scherm dan de achtergrond zelf. Maar gelukkig vind je op YouTube hier ook hele handige tutorials voor. Gewoon een paar keer proberen en dan gaat het vanzelf. 

Bij zo'n achtergrond heb ik een goedkoop lampstatief. Met de lus die standaard aan de achtergrond zit, klem ik deze om het statief en voilà, mijn achtergrond is klaar. Wil ik een andere achtergrond? Dan klem ik met een paar goedkope lijmklemmen deze vast op de backdrop. Scheelt weer geld wat ik kan uitgeven aan andere leuke dingen. En ook niet onbelangrijk, je hoeft het niet meer te strijken. Want door de lijmklemmen kun je het zo strak bevestigen dan er geen vouw meer te zien is. 

Zowel de opvouwbare achtergronden als losse doeken en lijmklemmen shop ik het liefst bij Kate backdrops. Ook weer te vinden op Amazon.nl. De doeken zijn van goede kwaliteit en voor nog geen 30 euro heb je een prachtig achtergronddoek. De backdrops variëren in prijs. Maar ervan uitgaande dat je er met klemmen een doek op kunt bevestigen, hoef je ook daar niet de hoofdprijs voor te betalen. Oh ja, als je op Amazon shopt, scoor dan meteen een goedkoop lampstatief. Het liefst een die behoorlijk hoog uitgeschoven kan worden. 

Behind the scenes bij natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn voor een opleiding fotografie
Behind the scenes

Fine art Rembrandt portret van een jonge vrouw door natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn


PROPS
De accessoires haal ik overal en nergens vandaan. Afhankelijk van wat ik voor een plaatje voor ogen heb. Een rieten mand of poppenwagen van Marktplaats. Ouderwetse kinderboekjes bij de Kringloop. Bellenblazen bij het Kruidvat. Sinaasappelkistjes van de (bouw)markt. Knuffels heb ik op zolder liggen van toen mijn kinderen nog klein waren. Een rondje over een rommelmarkt geeft ook heel veel inspiratie. Een waarschuwing: je hebt wel een extra schuur nodig voor al je props. 

Kinderportret voor de lightroom en photoshop cursus van natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn

BONUSTIP
Ben je net zoals ik op zoek naar een mooie cameratas maar kun je nooit de juiste vinden? Of heb je een mooie gevonden maar is het geen cameratas? Met een "camera-inlay" tover je elke tas om in een cameratas. De inlay is de camerabescherming die je in elke cameratas vindt. En die kun je dus ook los kopen. En dus in elke tas van je keuze plaatsen. Zo heb je altijd een leuke cameratas die ook nog ruimte in je portemonnee overlaat. Mijn favoriete inlay is de "Oxford waterdichte camera inlay"

TOT SLOT
Met deze tips hoop ik je wat inspiratie te hebben gegeven in je zoektocht naar accessoires voor het verhaal wat jij op beeld wilt vastleggen. Het hoeft allemaal echt niet zo duur of ingewikkeld. En je niet laten afschrikken door de winkels die zich gespecialiseerd hebben in fotografische spullen. Blijf gewoon simpel denken en goed kijken. Dan zie je overal mogelijkheden en oplossingen in. 

Mocht je nu los gaan op de props en jurken, vergeet jezelf dan ook niet. Want een fotografie-, Lightroom of Photoshopcursus is soms ook wel erg handig om je geheugen weer op te frissen. Of om weer iets nieuws bij te leren. 

Op mijn website vind je een mooi aanbod van diverse (online) cursussen. Bijvoorbeeld "Fotograferen als een Meester" waarin ik je meeneem op een reis door de Gouden Eeuw en je de geheimen van het "schilderen met licht" gaat leren. Maar dan met je camera.

Online masterclass fotograferen als een Meester


Vind je mijn blogs leuk en wil je op de hoogte blijven van leuke fotografische tips, tricks & inspiratie? Meld je dan aan voor mijn NIEUWSBRIEF. Ontvang als dank voor je aanmelding direct 30 handige tips om creatief te blijven. 


Een reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne