Hoe voorkom je onscherpte in je foto's?

dinsdag 20 augustus 2024

Dromerig fine art portret van een blonde peuter met krullen die aan het vissen is in een vijver met baby eendjes door Natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn
Eigenlijk is de titel van deze post een beetje misleidend. Want wat ik met je wil delen gaat helemaal niet over onscherpte. Of toch wel? Lees maar snel verder. Dan kom je er vanzelf achter. En misschien heb ik dan ook wel de oplossing voor je? 


Regelmatig hoor ik fotografen zeggen dat zij onscherpte in hun foto's hebben. En dan met name dat de ogen niet scherp zijn. De scherpte of onscherpte in rest van de afbeelding maakt dan blijkbaar niet zoveel uit, zolang de ogen maar scherp zijn. Op zich best een vreemde gedachtengang want het gaat om balans tussen scherp en onscherp. Maar goed, het kan natuurlijk zo zijn dat de ogen inderdaad niet scherp zijn. Dit kan aan verschillende dingen liggen. Maar voor nu pik er één "probleem" uit. En ik denk dat dit "probleem" voor veel fotografen stiekem wel een beetje herkenbaar is.


Het allereerste waar je aan kunt denken is: "Hoe ver zoom je eigenlijk in op je LCD, in Lightroom of Photoshop?" Als je "meer dan 100%" als antwoord geeft, dan raad je het vast al? Vaak ligt daar het probleem. Of eigenlijk was er nooit een probleem. Alleen tussen je oren ;)

Natuurlijk mag je wel inzoomen tot meer dan 100%, maar het is over het algemeen niet handig om dit te doen achter op je LCD. En al helemaal niet tijdens het nabewerken. Hier zijn vier redenen waarom:


  1. Kwaliteitsverlies: Bij inzoomen boven de 100% zie je de individuele pixels van je afbeelding uitvergroot. Dit kan leiden tot overdreven aandacht voor details die in de uiteindelijke afbeelding nauwelijks zichtbaar zijn. Je kunt hierdoor correcties aanbrengen die bij een normaal kijkformaat, dus 100% of net wat minder, niet nodig of zelfs storend zijn. Je denkt bijvoorbeeld dat er ruis zit en gaat dit verwijderen. Terwijl dit A: in de uiteindelijke weergave niet eens zichtbaar is en B: het waarschijnlijk geen ruis is maar de uitvergrote pixels. 

    In het voorbeeld hieronder zie je wat ik bedoel en wat pixels zijn. Er is 300% ingezoomd. Haar gezichtje lijkt onscherp. Als je naar de originele afbeelding bovenaan deze post kijkt, dan zie je dat dit helemaal niet relevant is om te doen en dat het leuke meisje wel degelijk scherp is. Door teveel inzoomen mis je bovendien het verhaal van de foto en zie je ook niet waarom zij zo blij lacht? Namelijk door het soort van vissen in een vijvertje met eendenkuikentjes.


    Wanneer je teveel inzoomt, zie je pixels. Je rekt als het ware de afbeelding dan uit elkaar. En dat geeft een vertekent beeld van het origineel en het hele verhaal.

  2. Verkeerde beoordeling van details: Wanneer je meer dan 100% inzoomt, kunnen details die normaal nauwelijks zichtbaar zijn, erg overdreven lijken. Hierdoor kun je beslissingen nemen die je foto er niet echt mooier op maken, zoals het overmatig verscherpen of het corrigeren van details die totaal niet relevant zijn. Sterker nog, hierdoor kan het gebeuren dat je juist nadruk legt op details die je liever op de achtergrond ziet. 

  3. Efficiëntie: Werken met extreem ingezoomde beelden kan je workflow vertragen, omdat je geneigd kunt zijn om veel te veel tijd te besteden aan onbelangrijke details. Dit kan dan weer onnodige bewerkingen opleveren die de uiteindelijke kwaliteit van je foto niet verbeteren.

  4. Verloren tijd: Wat mij betreft het belangrijkste: al die onnodige tijd ben je kwijt en krijg je nooit meer terug. Stel je eens voor wat je met al die verloren minuten en uren zou kunnen doen? Je hebt, als je al die tijd bij elkaar optelt zo een heerlijke dag met je gezin of vrienden ervoor laten schieten. En hoe jammer is dat?


Moraal van het hele "Pixel Peeper" verhaal, - want ja, er bestaat écht een naam voor iemand die teveel op scherpte let en overdreven inzoomt-, In principe is het dus beter om bij 100% of minder in te zoomen, omdat dit een natuurgetrouwere weergave geeft van hoe je foto eruit zal zien bij normaal gebruik, zoals op een afdruk, telefoon, LCD of beeldscherm.


Dus de volgende keer dat je denkt dat je foto onscherp is, let dan eerst goed op of je stiekem niet aan het "Pixel Peepen" bent ;)


Dromerige Fine Art portret foto van twee meisjes die aan het schilderen zijn in de natuur door natuurlijk licht fotograaf Willie Kers uit Apeldoorn
Let's create some magic!

Lijkt het jou wat om Dromerige Fine Art foto's te leren maken. Nou, laat ik daar nu een hele leuke en supercomplete online cursus voor geven die je volledig in je eigen tijd kunt volgen. Deze week komt het online. Wil je direct bericht als het zover is en je inschrijven met een leuke actiekorting? Volg mij dan op Facebook of Instagram. Maar je krijgt nog sneller bericht als je jezelf inschrijft voor mijn nieuwsbrief.


Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne