Handige tips voor reisfotografie. Wat neem je mee en wat niet?

donderdag 23 februari 2017

Zuid-Polen met haar prachtige betoverende sneeuwlandschap!

Reisfotografie, eigenlijk best een bijzonder woord. Want wat is reisfotografie? Ik woon op de Hoge Veluwe. Omgeven door prachtige authentieke straatbeelden en mooie natuur. Als ik in mijn eigen omgeving fotografeer is het geen reisfotografie. Maakt een toerist uit bijvoorbeeld Spanje een foto in mijn omgeving, dan is het ineens reisfotografie. Blijkbaar is de definitie van reisfotografie dus iets waar je een (behoorlijke) afstand voor moet afleggen. Toch iets bijzonders om over na te denken... Ik ben tot de conclusie gekomen dat reisfotografie zelfs in je eigen stad of straat kan zijn. Maar dat terzijde..
Deze blog post gaat over reisfotografie. De reizen naar het buitenland, een weekendje weg in eigen land en even op adem te komen. De "Do's" en "Don't". Maar bovenal: wat neem je mee en wat vooral niet?


Lensbaby edge 50 image of a landscape at De Hoge Veluwe by Willie Kers
Op reis in mijn eigen omgeving "De Hoge Veluwe".

Waarom is reisfotografie zo bijzonder?

Ik ben in de gelukkige positie dat ik heel veel kan- en mag reizen. Soms in opdracht, soms gewoon omdat het kan. Elke maand ben ik wel in een ander land te vinden. Ik houd van herinneringen maken. En ik ben heel dankbaar dat ik dit op deze manier kan doen. Als ik 90 ben, kijk ik namelijk echt niet terug naar mijn foto's om terug te denken aan de geweldig hoge ISO die ik toen gebruikte. Nee, ik hoop terug te kijken naar de foto's en weer even op die plek te zijn. Een plek met hele mooie verhalen. Van "O ja, toen gebeurde dit op die plek!" Reizen geeft mij naast foto's heel veel nieuwe inzichten. Het kennis maken met ander gewoontes, een andere cultuur, een andere omgeving en andere mensen. Van reizen word ik nederig. Ik ga meer waarderen wat ik heb. Je gaat de wereld en de mooie mensen die er wonen anders bekijken. Je komt tot de ontdekking dat iedereen overal hetzelfde is. Overal zijn ouders en kinderen, bejaarden en tieners. En we verdienen allemaal een prachtig plekje op deze mooie wereld. Ongeacht geloofsovertuiging, huidskleur en achtergrond. Kortzichtigheid is verdwijnt. Iets waar ik sowieso al van gruwel. 

Met mijn camera zet ik graag de tijd stil. Geen afleiding van de dagelijkse drukte en beslommeringen. Alleen met mijn hoofd en creativiteit. Daarnaast krijg ik er enorm veel inspiratie van. Ik houd van portretfotografie maar waar ik echt rustig in mijn hoofd van word, is van straatbeelden fotograferen. Daar waar mensen niet geposeerd voor mijn camera staan en alles maar gebeurt zoals het komt. En dat is ook precies zoals ik het leven neem. Het komt zoals het komt. Eigenlijk zou je het jezelf gewoon moeten gunnen om er af en toe eens op uit te gaan. En dan het liefst alleen. Zo eng is het niet. Wees gewoon wat liever voor jezelf zonder rekening te moeten houden met een ander. Gewoon een dag of 3 of 4. De wereld vergaat echt niet als je er een paar dagen alleen tussen uit piept. En je gezin draait die paar dagen heus wel door hoor... Je zal zien dat je nog meer gewaardeerd wordt en het zelf meer waardeert als je weer thuiskomt. Omdat ik een gezin heb kies ik er altijd voor om doordeweeks te gaan. De kids zijn dan gewoon naar school en hun regelmaat gaat gewoon. Dat is al een moederzorg minder. Daarnaast is het doordeweeks altijd rustiger in de steden die ik bezoek dan in het weekend. En dat vind ik prettig. 


lensbaby edge 80 image of the Apollo theater in London by Willie Kers
Het Apollo theater in London. Lensbaby Edge 80

Je reis boeken.

Tegenwoordig stelt reizen niets meer voor. Ook niet op de hele korte termijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om voor een redelijk laag bedrag er toch op uit te kunnen gaan. Met de trein, je eigen auto of het vliegtuig. De vliegprijzen stellen ook weinig voor. En overal is een redelijk goedkoop hotel te vinden waar je goed kunt overnachten. Zolang je maar een dak boven je hoofd hebt, een warme douche, een lekker bed en een goed ontbijt. Mocht je een keuze hebben gemaakt voor een bepaalde stad die je wilt bezoeken en een hotel vinden wat je aanspreekt, dan adviseer ik om wel even op Trip Advisor te kijken naar de beoordelingen van de accommodatie. Je wilt achteraf niet voor verrassingen te komen staan. Op deze site kun je ook goede aanbevelingen vinden voor restaurants. 
Dus wat let je? Boek een leuke stedentrip voor jezelf. Je kunt er ook voor kiezen om weer die ene nieuwe lens te kopen. Maar spullen kunnen stuk gaan. En daar kijk je over 40 jaar echt niet met plezier naar terug want volgend jaar is je lens alweer verouderd. Nee, investeer liever in een mooie herinnering. Een mooi cadeautje voor jezelf. Een mooie reis waar je jaren later nog met heel veel plezier aan terugdenkt. 

Ik kan je beloven dat je er heel erg van opknapt en enorm veel inspiratie gaat opdoen. 

Lensbaby edge 80 Image of the island Mallorca by Willie Kers
De rotswanden van Mallorca - Lensbaby Edge 80

Wat neem je mee?

Hoe vaker ik reis, hoe meer ik geleerd heb om minder mee te nemen. Eén van mijn eerste trips als "professioneel" fotograaf was met de auto naar Frankrijk. En ik weet nog dat ik zoveel meenam aan fotoapparatuur dat er in de auto nog nauwelijks ruimte over was voor de koffers. Achteraf heb ik meer dan de helft niet gebruikt. De meeste tijd was ik bezig met het beslissen welke lens ik zou gebruiken dan met fotograferen en met het opbergen van al mijn waardevolle spullen in de kluis van het hotel. Uiteindelijk heb ik het meeste gefotografeerd met een kleine compact camera met vaste lens. Nu neem ik nauwelijks nog wat mee. Meestal maar 1 systeemcamera en twee lenzen. Dat is alles. Zo hoef ik niet zoveel keuzes te maken en ik word er creatiever van. Bovendien is mijn rug mij ook heel dankbaar dat ik niet zoveel meer hoef te sjouwen. 

Waarom de keuze voor een systeemcamera in plaats van een DSLR? Systeemcamera's zijn tegenwoordig zo goed dat je aan de foto echt niet af ziet of het met een zware DSLR of met een kleine Sony of Fujifilm is gefotografeerd. Het scheelt ook veel in het gewicht als je een systeemcamera meeneemt. Dat betekent weer een kleinere tas en meer ruimte over in mijn rugzak voor souvenirs voor de kinderen. Maar het belangrijkste is dat ik niet door een stad wil lopen als de toerist! Ik wil niet opvallen. Met een systeemcamera ben ik gewoon een "moeder met een cameraatje". En mensen blijven dan gewoon hun dingen doen zonder op mij te letten. Bovendien val ik al helemaal niet op als ik naar mijn LCD kijk. Want daar is iedereen sinds de komst van Smart Phones iedereen aan gewend. Zodra ik mijn oog voor de zoeker houd, verander ik ineens voor iedereen in een fotograaf. En dat is niet handig als je straatfotografie doet. Dan val ik teveel op. Een dat is nu juist wat ik niet wil! Als ik landschappen fotografeer, dan is het geen probleem. 

Lensbaby trio image of a street artist at Trafalgar Square in London by Willie Kers
Goede straatmuzikanten zijn er veel te vinden op Trafalgar Square in London - Lensbaby Trio, Sweet 28

Do's & Don't

Op straat wil ik echt niet opvallen en niet voor toerist aangezien worden. Dus een kleine, onopvallende  tas met een camera en daarin een extra lens is voldoende. Mijn rugzak laat ik in de hotelkamer. Mensen zijn in een ander land echt niet anders als in je eigen woonplaats. Zij gaan daar ook gewoon elke dag naar hun werk, moeten boodschappen doen, kinderen van school halen. Dus paniekerig door de straten lopen met je hand op je tas voor zakkenrollers zie je hen niet doen. Waarom zou ik dit dan wel doen? De kans is groter dat ik gerold word als ik mij als een toerist ga gedragen. Uiteraard loop je hier wel meer kans als je naar de grote trekpleisters gaat in een bepaalde stad zoals The London Eye, Eiffeltoren, Toren van Pisa etc... 

Met mijzelf spreek ik af om de eerste dag in de ochtend de "Must Sees" te fotografen van een stad. De rest van de trip ga ik heerlijk verdwalen door de straatjes. Ik laat mij graag verrassen en zoek plekken waar de "locals" zich verzamelen. Zo krijg ik een beter beeld van de stad en haar cultuur. Vaak stuit ik dan op onverwachte schatten van de stad zoals verborgen pleinen of mooie parken. Als ik ga lunchen of dineren zoek ik meestal een plek uit waar veel "locals" zijn. Dan weet ik dat het sowieso goed zit. En bovendien vermijd ik de grote trekpleisters. Vaak zijn betaal je hier meer voor de locatie dan de kwaliteit van het eten. En kom ik er niet uit, dan vraag ik aan iemand of ze nog een goede tip hebben. Mensen zijn altijd heel behulpzaam en willen graag hun mening geven. Ik hoor het liever van iemand die de cultuur van de stad uit eigen ervaring goed kent dan van het internet. 

Ik doe veel te voet. Dan zie ik meer. Maar als ik onverhoopt toch te ver moet lopen naar een locatie, dan neem ik meestal een taxi. Taxichauffeurs weten namelijk ontzettend veel te vertellen over hun mooie stad waar zij in werken en hebben vaak gouden tips. Vraag wel even van tevoren aan de taxichauffeur wat de kosten van de rit zijn. Dat voorkomt je een hoop ellende achteraf. De metro of underground in grote steden is handig maar persoonlijk houd ik niet zo van het leven onder de grond. Dan loop ik liever wat langer boven de grond. Dan zie ik ook meer en krijg meer vitamine D binnen. 

Het hotel wat ik boek, wil ik het liefst op een centrale maar authentieke plek in de stad. Zodat alles redelijk op loopafstand is. Ik kijk altijd even, voor ik reserveer of de kamer voorzien is van shampoo en badschuim. Dat scheelt namelijk weer ruimte in mijn tas. En is dat er niet, ook de "locals" moeten hun haar wassen en tanden poetsen dus dat kun je ook altijd in de stad zelf kopen. Kun je geen winkel vinden, dan kun je het altijd even vragen aan iemand.  Vaak biedt "Google Maps" ook een uitkomst. Vooral als ik weer eens verdwaald ben en de weg naar mijn hotel niet meer kan vinden ;)

Lissabon - Portugal

What's in my bag?

Wat neem ik nu eigenlijk mee op reis? Mijn doel is altijd "to travel light and have fun". 
In de foto hieronder kun je zien wat ik meeneem. Ik zal puntsgewijs uitleggen wat er in zit. 

Photography travel gear by Willie Kers
Mijn reisfotografie uitrusting
1. Ona Bag 
Deze compacte tas met precies genoeg ruimte voor een systeemcamera met een extra lens en mijn mobiele telefoon, portemonnee en zonnebril is waar ik in de stad mee rondloop. Een stevige maar mooie tas die er ook niet uitziet als een cameratas maar het stiekem wel is. 
2. National Geographic rugzak 
Mijn beste vriend die over de hele wereld meegaat. Een ruime en stevige rugzak waar heel veel inpast. Van kleding t/m camera's, lenzen en laptop. Aan de achterzijde van de rugzak kan ik mijn camera, lenzen, opladers, laptop en extra batterijen etc. kwijt. Aan de bovenkant mijn kleding wat meestal niet veel is want vaak ga ik maar voor een paar dagen. Schoon ondergoed, een pyjama, T-shirt of trui en sokken zijn voldoende. En daarnaast wat toiletartikelen. Wat ik niet meeneem, zoals bijv. haargel om ruimte te besparen, kan ik altijd in de stad zelf kopen. In het vliegtuig mag je namelijk maar een beperkte hoeveelheid vloeistof meenemen. Verder heeft deze rugzak veel extra vakjes waar ik al mijn andere spullen in kwijt kan.
3. Zonnebril
Je weet pas als hoe erg je die mist als je het niet bij je hebt!

4. 13" Macbook pro
Altijd handig om dingen online op te zoeken of te face timen met het thuisfront :) De macbook past in een mooi vak aan de achterkant van mijn rugzak. De foto's die ik gemaakt heb kan ik aan het eind van de dag ook uploaden naar mijn Macbook.
5. Paspoort, pen en notitieboekje
Het paspoort spreekt voor zich. Een pen en notitieboekje neem ik mee voor als ik blogideeën krijg of dingen zie waarvan ik weet dat ik ze ga vergeten. Of dingen die ik niet moet vergeten om te fotograferen. Bijvoorbeeld een mooi plein wat er beter uitziet bij zonsondergang dan in de vroege ochtend. Door alle indrukken kan ik het namelijk zomaar eens vergeten en eenmaal thuis baal ik dan als een stekker. Bovendien, wat er uit mijn hoofd is, geeft meer ruimte in mijn hoofd voor andere ideeën. 

6. Batterijen
Extra batterijen voor mijn camera
Een systeemcamera is sneller leeg dan een DSLR. Dus extra batterijen zijn geen overbodige luxe.

7. SD kaarten
Snelle geheugenkaarten van 16 of 32 gig. Meestal werk ik met 16 gig. Mocht ik een kaart kwijtraken, dan heb ik er altijd nog een over.

8. Credit card
Op reis heb ik altijd een credit card bij mij. Hier betaal ik liever mee dan met mijn bankpas. Je aangekochte spullen e.d. zijn namelijk verzekerd als je betaald met een credit card. En zo houd ik aan het eind van de reis ook een beter overzicht wat ik heb uitgegeven.

9. FujiFilm X100F
Deze heb ik niet altijd bij mij maar is wel enorm handig. Een compacte, stoere en retro camera met een vaste lens van 23mm F/2.0. Ideaal voor straatfotografie en de beelden die eruit komen doen je echt verbazen! Wat een kwaliteit! De X100F is al een wat ouder type en misschien nog te verkrijgen op Marktplaats. Valt de X100F buiten je budget? Er is ook nog een ouder type die echt niet onderdoet voor zijn nieuwere broertje. Namelijk de X100S. Deze zijn ongetwijfeld nog tweedehands sites zoals Marktplaats te krijgen. En uiteindelijk maak jij de foto en niet je camera.. 


10. Lensbaby Edge 50 F/3.2 of Edge 80 F/2.8
Een lensbaby heb ik altijd bij mij en is mijn favoriete creatieve analoge lens. In mijn portfolio zal je veel foto's tegenkomen die gemaakt zijn met deze lenzen. Lensbaby heeft veel verschillende soorten dus er is altijd wel een creatieve lens te vinden die past bij wat je zoekt. De Edge serie geeft een tilt/shift effect. Iets wat mij het meeste aanspreekt en daarom voor mij een logische keuze is en mijn favoriete lensbaby is. 
11. Lenspen
Compacte pen om mijn lenzen schoon te houden op reis.

12. Iphone.
Mijn trouwe metgezel. Ook hier kan ik foto's mee maken van een hele goede kwaliteit. Vooral Selfies, want die horen er uiteraard bij tijdens mijn trip :) Stiekem zijn dit ook mijn meest dierbare foto's. Want hier staan al mijn herinneringen op. Helemaal als ik selfies maak waarbij een van mijn kids of lieve man bij op staat.
13. Sony A7RIII (niet afgebeeld)
Mijn nr.1 camera voor reisfotografie en fotograferen met analoge lenzen. Wat een camera! Klein, compact maar met de kwaliteit van een Ferrari! Zelfs onder hele slechte omstandigheden, bij heel weinig of juist heel veel licht, produceert deze camera zulke goede beelden. Bovendien kan deze camera enorm hoog in de ISO zonder zichtbare ruis! ISO 10.000 is hierbij geen uitzondering! Deze camera kan ook overweg met bijna elke analoge lens die er te krijgen is met de juiste adapters. Vanwege zijn Full Frame capaciteit haal je dan ook het maximale uit je anologe lenzen. 
Er is ondertussen ook een Sony A7III uit. Het is dat ik de "R" versie al had voor de de A7III uitkwam maar anders had ik die gekocht. Scheelt toch behoorlijk wat geld waar je weer een leuke trip van kunt maken. En de kwaliteit doet absoluut niet onder voor de "R" versie. 

14. Samyang 14mm F/2.8 (niet afgebeeld)
Mijn enige auto focus lens. Bewust neem ik een lichtsterkte groothoek mee. Deze lens is ideaal voor overzichtsfoto's en landschappen. Maar ook voor pakkende portretten en straatfotografie. 


15. evt. de lens of camera die ik mag reviewen (niet afgebeeld)

Tot zover mijn gear. Maar er zijn ook wat praktische dingen die ik wel of juist niet meeneem om ruimte te besparen in mijn rugzak.

16. Travelkleding
Wat een uitkomst! Tegenwoordig kun je hippe en makkelijke kleding kopen die je niet hoeft te strijken, zit als een tweede huid en nauwelijks ruimte innemen! Mijn favoriete merken hiervoor zijn TrvlDrss en Studio Anneloes. Overdag draag ik dit met een paar sneakers eronder en heb je een iets officiëlere gelegenheid dan trek je een paar hakken eronder aan (de dames dan) en klaar :)

17. Verzorgingsproducten
Als je reist zonder ruimbagage mag je geen vloeistoffen meenemen van meer dan 100ml per product. En het moet ook allemaal in een doorzichtige plastic bag zitten. Bij de Etos of Kruidvat kun je voor een paar euro handige en stevige doorzichtige plastic zakjes halen met lege kleine potjes en flesjes erin. Deze kun je vullen met bijvoorbeeld je shampoo of bodylotion. De inhoud van het zakje is precies wat je mee mag nemen in je handbagage.  In Nederland hoef je tegenwoordig je handbagage niet meer leeg te halen maar in andere landen kun je nog wel eens voor verrassingen te komen staan. Dus zorg ervoor dat je dit zakje snel kunt pakken als je bij de douane komt. Dat scheelt je ook weer tijd en stress. O ja, vergeet ook vooral geen pleister en paracetamol. Je weet maar nooit..

18. Boterhamzakje
Nu we het toch over zakjes hebben, ik doe mijn batterijen, kabeltjes etc. ook altijd van tevoren in een boterhamzakje. In sommige landen willen ze namelijk dat je alles uit je tas haalt. En op deze manier ben ik nog sneller door de douane heen. 
En dat was het voor wat betreft de inhoud van mijn rugzak. Behalve een flesje water dan ;)


Lensbaby edge 80 image of little Venice in Valencia by Willie Kers
Valencia, Spanje - Lensbaby Edge 80 
Nog een paar tips:

Draag een paar goede schoenen
Je zal ongetwijfeld veel gaan lopen en het laatste wat je wilt is een paar vermoeide voeten of blaren. Een paar pleisters in je jaszak is ook geen overbodige luxe. Net als pijnstillers. Rondlopen met hoofdpijn vanwege alle indrukken is ook niet echt iets waar je op zit te wachten. 

Vermijd plekken met veel toeristen
Zo voorkom je alledaagse foto's en mis je eigenlijk de echte schoonheid van de stad. Wijk juist uit naar de andere plaatsen in de stad. En laat je meeslepen door de cultuur van de stad. 

Stippel je route uit voor de "Must Sees".
Als je de eerste dag de "Must Sees" gaat bezoeken, stippel dan alvast een route uit zodat je niet lukraak gaat rondlopen. Zo houd je tijd over voor het echt ontdekken van de stad. In grote steden is er ook vaak een Hop-on, Hop-off bustour. Dit kun je ook kiezen want deze rijdt langs alle grote attracties. Het is handiger om een plek hiervoor te reserveren bij je hotel dan bij de louche kraampjes die je overal op straat tegenkomt. Via je hotel weet je dat je een goede tourbus krijgt en ook de juiste prijs. 

Stadsplattegrond
Download een app met een stadsplattegrond voor op je smart phone. Het liefst een die offline te gebruiken is. Dat voorkomt je veel data en onverwachte kosten achteraf. 

Travel light
Neem zo min mogelijk mee. Alles wat je nodig hebt en in je eigen land gebruikt, kun je ook op je bestemming kopen. Ook daar zijn supermarkten. Ook in een ander land poetsen mensen hun tanden en wassen zij hun haar. In een supermarkt kun je dit daar ook kopen. 

Stroomvoorziening
Kijk, voor je op reis gaat, wat de stroomvoorziening is en of het hotel 220V heeft. Engeland werkt namelijk met 110V. En daar passen onze stekkers niet in. Hoe jammer zou het zijn na een dag lopen als je telefoon leeg is en je deze niet kunt opladen. Vaak zijn er in NL bij de Action voor een paar euro omvormers te koop die je mee kunt nemen. De meeste hotels zijn hier trouwens al op voorbereid maar van te voren even checken kan nooit kwaad. 

Make memories
Maak niet overal foto's van. Neem de stad ook in je op zonder je camera. Herinneringen maken en het verhaal erbij beleven doe je in je hoofd, niet met je camera. Hoe leuk is het als je bij thuiskomst een heel mooi verhaal achter de foto kunt vertellen. 

Straatfotografie
Maak niet stiekem foto's van mensen. Mensen zijn niet gek en je loopt zo het risico dat ze boos worden. Je kunt het altijd vragen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat ze nee zeggen. Mijn ervaring is dat als je het normaal vraagt, 9 van de 10 keer je een positieve reactie krijgt. 

Reisfotografie in eigen land
Ben je om wat voor een reden niet in de gelegenheid om te reizen? In eigen land kun je ook op pad met je camera. Bijvoorbeeld een dagje naar de zee of misschien richting de Hoge Veluwe. Maar zelfs in je eigen stad kun je erop uit gaan. Zolang je voeten bewegen ben je op reis, als ik het maar 10 meter verderop ;)

Reis- en ongevallenverzekering
Ik neem niet veel aan apparatuur mee maar dat maakt de waarde ervan er niet minder om. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan wil ik er wel zeker van zijn dat mijn spullen goed verzekert zijn. Net als ikzelf! Een goede reisverzekering is dus echt aan te bevelen om onbezorgd op je trip te kunnen fotograferen. Een reisverzekering kun je overal wel afsluiten. Mijn apparatuurverzekering met werelddekking heb ik afgesloten bij Klomps & Boor. Zij zijn speciaal gericht op fotografen en apparatuurverzekeringen en bieden verschillende pakketten aan.
http://www.kbrbeheer.nl/index.html

Nou, dat was het zo'n beetje. Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen als je van plan bent om te gaan reizen en hier nog niet zoveel ervaring mee hebt. 

De belangrijkste tips voor het laatst bewaard:
Geniet!! Maak heel veel plezier, laat je verrassen en ga vooral heerlijke herinneringen maken van wat onze wondere wereld te bieden heeft.


foto van een zweefmolen in London door Willie Kers
Een zweefmolen tijdens Winter Wonderland in Hyde Park, London. Helios 44/2

Lensbaby edge 50 image of Scheveningen beach by Willie Kers
Ook in eigen land kun je op reis - Het Scheveningse strand op een winterse dag.

Image of Disneyland in Paris by Willie Kers
Een "Must See" - Disneyland in Parijs

Lensbaby edge 50 image of Scheveningen beach by Willie Kers
De pier van Scheveningen bij nacht - Lensbaby Edge 50

Lensbaby Velvet image of the Big Ben in London by Willie Kers
The Big Ben in London by night - Lensbaby Trio, Velvet 28mm

image of Mallorca beach by Willie Kers
Het verlaten strandje van Mallorca na een warme dag

lensbaby image of the rialto bridge by willie kers
Een lensbaby view vanaf de Rialto brug in Venetië
Een reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne