Scherpe foto's maken zonder bewegingsonscherpte - workshop fotografie

dinsdag 24 mei 2016

Scherpe foto's maken zonder bewegingsonscherpte door Willie Kers fotografie workshop in Apeldoorn
Regelmatig krijg ik de vraag hoe je nu scherpe foto's krijgt. Als het niet lukt om met een lens een scherpe foto te krijgen, dan zijn fotografen al snel geneigd om een nog duurdere lens aan te gaan schaffen of de lenzen te laten microkalibreren. Iets wat je overigens zelf ook heel makkelijk kunt doen en echt niets voorstelt! 

Zo jammer.. Dat geld kun je beter besteden aan een gezellig dagje uit met je gezin of vrienden. Daar houd je nog een mooie herinnering aan over ook! smile emoticon
Om scherpte in je foto te krijgen heb je namelijk echt geen dure lens of camera nodig met usm, hypersonic, IS, turbo, speed, ultra geavanceerd focussysteem enz. nodig. 9 van de 10 keer is het mijns inziens een "user error". 

De onderstaande foto's zijn gemaakt met een hele goedkope analoge lens van meer dan 50 jaar oud! En toen bestonden al die toeters en bellen die je tegenwoordig aangesmeerd worden nog niet. Het instellen van de focus gaat handmatig. En toch is de foto scherp!
Natuurlijk, sommige moderne dingen hebben wel degelijk nut. Vooral voor het gemak van de fotograaf. Maar mijns inziens is het geheim van een goede, scherpe foto én goed in focus, heel simpel. 
Het belangrijkste ingredient is geduld! 

  • Geduldig wachten op het juiste moment. 
  • Geduld nemen om een goede compositie te maken die je achteraf niet hoeft bij te snijden.
  • Geduld om te leren hoe je camera werkt en goed (manueel) te leren focussen.
  • Geduld nemen om de situatie en je onderwerp te observeren. 
Maar bovenal geduld en tijd nemen om contact te maken met degene die je voor je camera hebt staan. Want fotograferen van mensen gaat niet over de foto maar over de mensen die je fotografeert! 
Als je daarnaast zorgt voor een korte sluitertijd, krijg je zelfs met een groot diafragma, zoals in dit geval F/0.95, een scherpe foto.
Oh ja, en vergeet daarnaast niet vooral de handleiding van je camera een keer goed door te lezen. Je zal echt verbaasd zijn wat voor een interessante dingen daar allemaal instaan.

All images are captured with the Fujifilm Xpro 2.Scherpe foto's maken zonder bewegingsonscherpte door Willie Kers fotografie workshop in Apeldoorn

Scherpe foto's maken zonder bewegingsonscherpte door Willie Kers fotografie workshop in Apeldoorn

Scherpe foto's maken zonder bewegingsonscherpte door Willie Kers fotografie workshop in Apeldoorn

Scherpe foto's maken zonder bewegingsonscherpte door Willie Kers fotografie workshop in ApeldoornEen reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne