Hoe maak je mooie portretfoto's in een kleine en rommelige ruimte

dinsdag 17 januari 2017

Yuongnuo Led lightsaber black and white sony image of a boy by Willie Kers


Als ras ADHD'er ben ik hoofdzakelijk creatief. Dit betekent ook dat ik eigenlijk gewoon te lui ben om van alles op te ruimen en aan de kant te zetten voor een goede foto. Dat kost alleen maar tijd. En die tijd besteed ik liever aan het maken van een foto. Ooit had ik een eigen fotostudio. Omdat dat zo "hoorde". Hartstikke leuk allemaal maar na een fotosessie was ik drukker bezig met de rotzooi op te ruimen dan met het daadwerkelijke fotograferen. En dan heb ik het nog niet eens over steeds dezelfde achtergrond! Dat was voor mij dus het moment om mijn studio aan de kant te doen. Mijn studio is namelijk buiten. In de natuur, op straat. Overal waar ik van tevoren niet weet wat ik kan verwachten. Want daar word ik creatief en gelukkig van! Maar heel soms krijg ik toch de kriebels om een mooie portretfoto te maken met een egale achtergrond. En als het dan midden in de winter is én koud, dan is het toch wel heel cru om, in dit geval mijn zoon, met ontbloot bovenlijf de sneeuw in te sturen. 

Yuongnuo Led lightsaber black and white sony image of a boy by Willie Kers

Gelukkig heb ik in mijn tuin een klein tuinhuisje waar ik mij naar hartelust fotografisch kan uitleven en terug kan trekken als het te "vol" met ideeën is in mijn hoofd. Deze ruimte is echt niet groot. namelijk 2,50x2,50m. In dit huisje hangt een gordijnrails van de Ikea. En daaraan kan ik, als ik dat nodig vind, een achtergrondrol aan hangen. Hiervoor heb ik verschillende kleuren. Ik koop meestal een rol van 2.75m en die zaag ik dan door midden. Simpelweg omdat ze te lang zijn voor mijn tuinhuisje. 

Yuongnuo Led lightsaber black and white sony image of a boy by Willie Kers

Normaal gesproken gebruik ik uitsluitend natuurlijk licht. Ook weer omdat ik te lui ben om flitsers te gebruiken en vooral om ze neer te zetten. En ook omdat ik het vooral een uitdaging vind om te spelen met licht waarvan ik van tevoren niet weet wat het gaat geven. Met een flitser weet ik dat namelijk wel. Want die kan ik oppakken, verplaatsen, draaien, harder of zachter zetten... Dat kan met de zon niet! Wat niet wil zeggen dat ik niet kan werken met flitsers want ik vind dat je alles moet kunnen en toepassen waar nodig als het om je vakgebied gaat. Maar nu heb ik voor mijn verjaardag een prachtige en vooral hele handige lamp gekregen die ik gericht kan gebruiken. Hij is compact, draagbaar en je kunt de kleurtemperatuur instellen. En wat nog leuker is, je kunt het via bluetooth bedienen met je IPhone! Dus ook op locatie is het heel handig. Het is mijn personal Led light saber van Yuongnuo. :) Je kunt je voorstellen dat ik niet de enige ben die dol op deze lamp is. Vaker is hij in het bezit van mijn jongste dochter Gwynn die helemaal weg is van Darth Vader ;). 
Maar goed, gewapend met de light saber heb ik een aantal foto's van mijn zoon gemaakt. De lamp is heel eenvoudig te bedienen en past ook op een tripod. Oh ja, het is geen flitslamp maar continue licht. Ik kan mij voorstellen dat je zo'n light saber niet zo bij de hand hebt, maar tegenwoordig zijn er ook langwerpige led zaklampen te koop. En deze kun je hier ook prima voor gebruiken. 

Om te laten zien hoe weinig je eigenlijk nodig hebt, zie je in de laatste foto de ruimte waar deze foto's gemaakt zijn. Zo zie je dat je met een hele kleine ruimte toch veel kunt bereiken. 

De foto's zijn gemaakt met de Sony A7II en Carl Zeiss 55mm F/1.8 FE

Yuongnuo Led lightsaber black and white sony image of a boy by Willie Kers

Een reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne