Straatfotografie met lensbaby

dinsdag 22 mei 2012

Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Ik was al vroeg in de veren want vandaag was tijdens de Zeepkistenrace in Apeldoorn ook de modellenwedstrijd van No Tomatoes. Mijn team en ik hadden de eer om de modelletjes in spé te mogen fotograferen.
Het was een drukte van belang en enorm gezellig. Tussen de bedrijven door ben ik met mijn lensbaby op pad gegaan om wat van het evenement te fotograferen. Mijn zoon deed namelijk mee met de zeepkistenrace en als moeder wil je dit natuurlijk vast leggen.Dit was best een uitdaging want zoals je inmiddels in mijn eerdere posts gelezen hebt, stel je met een lensbaby alles handmatig in. Dus geen autofocus maar handmatig scherpstellen. Bovendien heeft de lensbaby altijd een blur. Bij bewegende beelden zoals afgelopen donderdag dus een uitdaging.
Ik heb gekozen voor een zwart-wit setting. Een enkele uitzondering daargelaten. Simpelweg omdat ik vind dat bij "straatfotografie" dit de kracht van het beeld ten goede komt.Een aantal foto's heb ik met mijn Canon 24-70L lens geschoten. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik toch meer gecharmeerd ben van mijn lensbaby. In het digitale tijdperk waarbij je eigenlijk veel automatisch kunt regelen zijn de lensbaby's een stap terug. Diafragmaringen ipv aan een knopje draaien om deze in te stellen. manuele scherpstelling. Geen zoom, maar ja, dat zit ook niet op een primelens, en het bewegen van de lens voor de juiste blur op de juiste plek. Daarnaast maak ik gebruik van verschillende fliters die ik op de lensbaby's kan schroeven. Zo probeer ik dus echt te schilderen met licht.
Hierover meer in mijn volgende post. 

Foto's
Voor de "straatfotografie" heb ik gebruik gemaakt van de Edge 80, een 80mm lens. Deze lens kun je, als je hem recht vooruit zet, goed gebruiken als portretlens. Hierdoor krijg je niet de bekende lensbabyblur maar kun je prima portretten mee maken. Als je de lens gaat buigen krijg je een tilt & shift effect. Eigenlijk de madurodam foto's. De eigenschap van de Edge 80 is dat deze horizontaal of verticaal scherp stelt op één lijn. Dus niet zoals de overige lensbaby's het focuspunt scherp en daarom heen rond blurt. Omdat ik van een wat grovere korrel houd, heb ik de iso wat opgeschroeft naar 320. Bij een 5d mark II is dat nog niet noemenswaardig maar voor mij goed genoeg om toch iets van de scherpte eraf te halen. Bij de foto's die ik gemaakt heb met de Canon 24-70L, heb ik bij het omzetten in zwart-wit wat korrel toegevoegd om een wat rauwer effect te verkrijgen.

Verticale blur met de Edge 80 waardoor de nadruk op de 2 heren komt te liggen.

Canon 24-70L met 5d mark II
Canon 24-70L
Toch nog een kleurenfoto. Legaal een auto onder kliederen met verf. (edge 80)
Lensbaby Edge 80 F/4.0
Canon 24-70L

Canon 24-70L
 

Een reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne