Wat is het mooiste tijdstip om te fotograferen?

donderdag 24 mei 2018

Sony A7RIII childhood portrait of a sweet little asian girl in a pink tutu dancing in the field during sunset with lensflare and a rainbow by Willie Kers

Regelmatig krijg ik deze vraag wat het beste tijdstip is om te fotograferen. Eigenlijk is elk moment goed als je weet wat het licht doet. Maar mijn favoriete tijd om op pad te gaan met mijn camera is tijdens zonsondergang. Of liever gezegd, het magische uur daarvoor. Als de wereld in een grote warme appeltaart veranderd! 
Ook krijg ik regelmatig de vraag naar aanleiding van een "zonondergangfoto" die ik geplaatst heb, hoe laat ik die gemaakt heb. Helaas kan ik daar niet zo makkelijk een antwoord opgeven. Waarom niet? Dat zal ik hieronder uitleggen. 
Canon golden hour fine art portrait of a little asian girl with jumping hair and catching sunlight by willie kers

The Golden Hour begint ongeveer een uur voor de zon opkomt of ondergaat. Dit is het moment waarop het licht het mooist is. Het is zacht, warm van kleur en geeft hele mooie sunflares. Hoe laat dit is, verschilt per land, per seizoen en zelfs per dag! En hoe dichter bij de evenaar, hoe korter het duurt! Het is dus niet gezegd dat "The golden hour" ook ├ęcht een uur duurt! 
sony A7RIII portrait of a little girl sun bathing during the golden hour by willie kers
In de winter duurt dit gouden uur het langst. Vanaf 21 juni worden de dagen tot 21 december weer korter en hoe dichter bij 21 december, hoe mooier licht je gedurende de dag hebt. Je kunt dan eigenlijk wel stellen dat de hele dag een gouden uur is! Daarom houd ik zo van de winter  En zelfs met bewolking. Want ook al hangt er een wolkendek, daarachter schijnt de zon. En die gaat ook MET bewolking zakken. Dus ook dan is het licht zachter..
Hoe dichter bij 21 juni, hoe langer de dagen worden. Dus hoe harder het licht gedurende de dag. De zon gaat veel later zakken dus het tijdstip van zonsondergang is ook later. Waar het in de winter om 15 uur 's-middags begint, kan het in de zomer pas om 22.00 uur zover zijn! 
Het tijdstip waarop het begint, kan per week wel 10 minuten verschuiven! Vandaag begint ie bijvoorbeeld om 20.44 uur en eindigt om 22.21 uur. Precies een week later begint ie om 20.53 en duurt het tot 22.32 uur! Zo snel gaat dat dus! 
Canon portrait of a little girl with long dark hair blowing bubbles during sunset in nature by Willie Kers
Om het nu precies te weten hoe laat het begint, heb ik een handige app op mijn iPhone die precies vertelt hoe laat het begint en hoe lang het duurt. Deze app heet "The Magic Hour". Maar ook via Google kun je de exacte tijdstippen vinden. 
Ondertussen kan ik door al die avonden fotograferen tijdens zonsondergang, aan de stand van de zon wel nu wel zien wanneer de magic hour begint... Het is zelfs zo erg dat ik aan de lengte van de schaduwen precies kan zeggen hoe laat het is gedurende de dag. Daarom heb ik ook nooit geen horloge om  Dus mocht ik ooit geen zin meer hebben om te fotograferen, dan kan ik altijd nog aan de slag als "weervrouw". 
Canon color image of a little girl with a hat in winter and her stuffed animal monkey during sunset by Willie Kers

Canon golden hour portrait of a little girl in a red dress dancing in the forest by Willie Kers


Canon color portrait of al little girl climbing some chopped trees in winter with a stuffed monkey in her hands by Willie KersEen reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne