Hoe kun je stress omzetten in creativiteit.

woensdag 20 februari 2019

Canon 5D mark III sigma fine art portrait of a young woman in a vnitage dress dancing in the golden hour with her soul on fire by Willie Kers.jpg
Hoe vaak laat jij je door de drukte van de dag weerhouden om te doen waar je echt blij van wordt? Iets wat helemaal van jou is? Iets wat jou maakt tot wie jij bent? Hoe jammer is dat? 
Stel je eens voor dat je nu met jezelf afspreekt om elke dag 1 ding te gaan doen waar je echt rustig in je hoofd van wordt. Omdat dit is waar je hart ligt.

Een dag heeft 24 uren, 1440 minuten en 86.400 seconden. Als je nu eens begint om daar elke dag, als is het maar 30 minuten, te besteden aan iets wat je passie is. Dan houd je nog steeds 23 1/2 uur over. Iets doen waar je gelukkig van wordt heb je net zo hard nodig als een goede nachtrust. Je mag jezelf best belonen voor al het verzorgen en je goede zorgen voor een ander. Voor het hard werken en de was opvouwen. De boodschappen doen en de saaie vergaderingen bijwonen. Als je dit 30 dagen volhoudt, dan weet je niet anders. Dan is het spiergeheugen geworden en wil je straks niet anders meer. En je lichaam en geest zullen je er enorm dankbaar voor zijn. 

Canon color childhood portrait of a little girl having fun with a lot of bubbles in sunset by Willie Kers

Wij zijn niet gemaakt om constant hoog in de stress te zitten. Stress heeft een functie. Stress moet je alert maken. Om daarna, als het gevaar geweken is, weer af te nemen. Maar als je door alle “verplichtingen” die de rest van de wereld en vooral die jij jezelf oplegt, continue hoog in je stress zit, dan krijg je allemaal vage en nare klachten. Uiteindelijk kunnen die tot iets veel ergers leiden. Je lichaam en hoofd zullen je signalen gaan afgeven. En als je die negeert, dan stopt vroeg of laat één van de twee ermee…. Ook bij stress gaat ying en yang op. Het een kan niet zonder het ander. Als je teveel van het ene hebt wordt het andere ondermijnt. Dan is de balans weg. En als iets uit balans is valt het vroeg of laat om. Uiteindelijk win je er niets meer. Want stress gaat je op den duur meer tijd kosten.. Helaas in de negatieve zin van het woord.

Ik ben er zeker van dat als je wat liever voor jezelf wordt dit doorwerkt in alles wat je doet.. Loop eens wat langzamer.. als je überhaupt loopt. Of doe je alles met de auto om tijd te besparen? Om twee minuten extra tijd te winnen? Heb je door omstandigheden moeite met lopen? Ga dan eens lekker in het zonnetje zitten, weliswaar met een dikke jas aan maar geniet desondanks van de warme zonnestralen op je gezicht. Kijk eens wat vaker naar de wereld om je heen. Heb je al gezien hoe mooi de krokussen in bloei staan? Geef jezelf de tijd om de wereld en vooral al het moois in je op te nemen. Of maak gewoon een korte wandeling door je eigen straat met je camera. En kijk dan eens goed.. En leg dat vast. Je zal zien dat je eigen en alledaagse omgeving ineens zoveel moois te bieden heeft… Geef het even de tijd en je zal zien dat er een frisse wind door je hoofd gaat waaien. Je krijgt nieuwe ideeën en wordt creatiever. Elke dag een beetje meer. En hierdoor worden problemen worden misschien wel ineens uitdagingen! En wat bieden uitdagingen? Juist! Mogelijkheden…
Heb je verdriet, dan kan ik je niet beloven dat het minder wordt. Maar wel meer draaglijker! En je leert om ermee om te gaan. Want om verdriet te verwerken moet je het voelen. En niet wegstoppen met allerlei andere bezigheden om er maar niet hoeven voelen. Dat veroorzaakt weer stress en zo is de cirkel weer rond. 
Het klinkt misschien heel simpel. Maar ik weet uit ervaring dat het echt werkt. Keihard met je hoofd tegen een dikke muur aanlopen werkt altijd beter dan deze te ontwijken. Dan wordt de muur alleen maar hoger en dikker! En op den duur kom je er nooit meer doorheen. Door die muur van stress en verdriet moet je helaas altijd zelf heen. Ook al staat er iemand naast je om je te steunen. Uiteindelijk ben jij degene die de hamer vasthoudt en door de muur moet breken. Er is niemand anders die dit voor jou kan doen. Maar doe je het niet.. dan zal je nooit weten wat voor moois er achter die muur ligt. Buiten dat, als je een creatief mens bent onthoud dan ook vooral deze quote: 

"What is bad for your heart is good for your art!"

Ga tijdens de zonsondergang het licht achterna. Leg dat vast op beeld. En vergeet vooral niet te genieten van de mooie kleuren, het zachte licht en de vogels die hun avondlied zingen. Dan eet je maar een half uurtje later. Of nog beter.. haal je een keer extra patat.. Je kinderen zullen je er dankbaar voor zijn. Op meerdere manieren. Want kinderen leren niet door te luisteren maar door te kijken wat hun wordt voorgedaan. Als jij wilt dat ze opgroeien tot tevreden volwassenen die weten hoe ze moeten genieten en dat ze het recht hebben om gelukkig te zijn en sowieso te zijn wie ze zijn, dan zal jij ze moeten laten zien hoe dat moet!

Dus begin vandaag met een half uurtje -of liever meer- van je tijd uit te besteden aan jezelf.. Koester die tijd en geniet ervan met alles wat in je is. 


"BE FEARLESS IN THE PURSUIT OF WHAT SETS YOUR SOUL ON FIRE!"

Dreamy canon image of a woman dressed up like a fairy in a red dress playing with magic fire flies in the desert during sunset by Willie Kers.

Een reactie posten

Copyright © Willie Kers Photography
Design by Fearne